Jak wybierać sprzęt do gastronomii?

kieliszek lemoniadyWybierając klasyczne urządzenia kuchenne zwracamy uwagę na ich wysoką jakość zakładając, że będą miały nam służyć przez wiele lat. W przypadku sprzętu gastronomicznego wszelkiego rodzaju wytyczne są znacznie bardziej surowe, a zaopatrzenie się w piec konwekcyjno-parowy czy też zmywarkę, która szybko odmówi nam posłuszeństwa, może okazać się nietrafioną inwestycją, która przełoży się na funkcjonowanie całego naszego przedsięwzięcia. Nieco inaczej więc, jak w przypadku naszych prywatnych kuchni, wyposażenie gastronomii musi pochodzić ze specjalistycznych fabryk i posiadać wszelkie możliwe atesty i zezwolenia.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że sprzęt do gastronomii, a właściwie jego zakup, pochłania zdecydowaną większość budżetu, przede wszystkim dlatego, że prawidłowo urządzona kuchnia stanowi serce restauracji, kawiarni czy stołówki, przez co powinna być dopracowana w każdym calu. Nic więc dziwnego, ze współcześni producenci postawili na kompleksowość swoich usług proponując swoim klientom nie tylko dopasowywanie mebli i urządzeń bezpośrednio do posiadanych wnętrz, ale także montaż i serwisowanie, które – w przypadku profesjonalnych placówek – jest absolutną podstawą. Ze względu na to, że sprzęt do gastronomii jest niezwykle drogi, regularne przeglądy oraz naprawy pozwalają nie tylko na zaoszczędzenie znacznej części budżetu, ale także gwarantują restauracji czy kawiarni działanie nieprzerwane przez usterki czy konieczność odwiezienia określonego urządzenia do punktu serwisowego. Jeszcze do niedawna wszelkiego rodzaju akcesoria, porcelana gastronomiczna,  naczynia i maszyny były jedynie funkcjonalne, dzisiaj jednak, kiedy tak dużą wagę przykładamy do estetyki i dobrego wizerunku, w pracach nad tworzeniem pieców, lodówek i zmywarek, pracują całe zespoły kreatorów, złożone już nie tylko z inżynierów i projektantów, ale także artystów, dbających o to, aby wszystko było stworzone zgodnie z wytycznymi ergonomii, oraz w pełni atrakcyjne wizualnie. Wydaje się, że nacisk na ładny wygląd nie jest specjalnie duży w przypadku kuchni, które są odcięte od wzroku konsumentów, jednak wszędzie tam, gdzie architektura restauracji odsłania przed klientami zakamarki kuchenne, tego typu meble czy akcesoria – stylizowane na przykład na przedmioty z określonej epoki – mogą same w sobie stanowić element dekoracyjny. Dzisiaj więc wszystko może być sprowadzone do urządzeń 2w1, posiadających stuprocentową funkcjonalność i miłą dla oka powierzchowność. Mając jednak do wyboru wygląd lub jakość, osoba zajmująca się wyborem właściwych sprzętów powinna postawić na jakość. Przestrzeń profesjonalnej kuchni zaliczana jest do tych, w których różnice temperatur mogą być zabójcze dla sprzętów niskiej jakości, dlatego też warto brać pod uwagę wytyczne BHP oraz regularne wizyty sanepidu.

kuchnia w restauracji

Ryzyko uszkodzenia blatu pod wpływem regularnej obróbki żywności oraz poddawania go procesowi czyszczenia chemicznego, w przypadku klasycznego mebla czy urządzenia mogłoby być zabójcze, dlatego właśnie sprzęt do gastronomii najczęściej powstaje z wysokiej klasy stali nierdzewnej, chroniącej nie tylko przed wysokimi temperaturami, ale także przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz środkami czyszczącymi. Oczywiście jakość przekłada się na wysoką cenę, warto jednak inwestować w to, co najlepsze i pochodzące od sprawdzonych producentów, dbających o swoich klientów. Jest to niezwykle ważne, dlatego też każdy, kto kupuje sprzęt do gastronomii powinien zwrócić uwagę na wszelkiego rodzaju karty gwarancyjne, możliwości serwisowania czy też regularne przeglądy techniczne, które byłby w stanie zapewnić maszynom długowieczność. Niektóre akcesoria takie, jak na przykład sztućce najwyższej klasy, posiadają dożywotnią gwarancję, umożliwiającą poddawanie ich co kilkanaście miesięcy ostrzeniu i polerowaniu. Dzięki potraktowaniu zakupów jak inwestycji, wydatek jest jednorazowy, przez co bardziej opłacalny. Czasami może się wydawać, że bardziej opłaca się kupować urządzenia niższej klasy lub pochodzące z obiegu wtórnego, jednak początkowa oszczędność w dłuższej perspektywie okazuje się całkowicie nietrafiona. Częste awarie czy ryzyko wstrzymania pracy restauracji może być dla właściciela totalną katastrofą, dlatego też warto zadbać o to, aby sprzęt do gastronomii pochodził tylko z tych fabryk, które posiadają certyfikaty i mają wieloletnie doświadczenie w branży, wyposażając najlepsze kuchnie świata. Nawet jeżeli wahamy się, czy zainwestować w pracę kuchni kosztem strefy konsumenckiej, warto zdecydować się na solidny sprzęt, przede wszystkim dlatego, że salę bankietową jesteśmy w stanie urządzić ze smakiem bez zbędnych nakładów finansowych. W przypadku wystroju restauracji liczy się przede wszystkim pomysł i umiejętność stworzenia odpowiedniego, przytulnego klimatu, dlatego też warto wziąć pod uwagę to, że stoliki czy krzesła będzie nam wymienić łatwiej, niż też piece konwekcyjno-parowe czy wielkogabarytowe chłodziarki. Z czasem, kiedy restauracja zacznie sama na siebie zarabiać, będziemy mogli bardziej elastycznie zarządzać budżetem, jednak na początku drogi trzeba umiejętnie żonglować swoimi finansowymi możliwościami.

 

 

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Our website is protected by DMC Firewall!