Wyposażenie restauracji

Niezwykle ważnym elementem restauracji, kawiarni, barów czy stołówek jest właściwie skomponowane wyposażenie do gastronomii. Jednak nawet najlepsze i najcenniejsze sztućce, zastawy stołowe, akcesoria oraz naczynia nie będą spełniały swojej roli, kiedy nie będą odpowiednio przechowywane. Dlatego też równie ważne jak profesjonalne piece konwekcyjno-parowe, zmywarki czy chłodziarki są meble, które pozwalają połączyć wszystkie urządzenia w spójną całość i posegregować je tak, aby były jak najbardziej funkcjonale w codziennym stosowaniu. Aby całe wyposażenie do gastronomii było na wyciągnięcie ręki personelu, musi być poukładane i zagospodarowane w sposób zgodny z wizją szefa kuchni – w końcu to on czuwa nad prawidłowym przebiegiem prac przygotowawczych i to on zarządza grupą kucharzy. Nietrudno więc stwierdzić, że kuchnia powinna być tak umeblowana, aby była przyjazna dla ich bezpośrednich użytkowników.

Współcześnie produkowane meble gastronomiczne powstają w oparciu o zasady ergonomii, które umożliwiają kucharzom dostosowywanie blatów, stołów i szafek tak, aby nie tylko zawierały w sobie wszystko to, co jest im niezbędne do sprawnego wykonywania swoich zadań, ale i były dostosowane do ich wzrostu oraz fizycznych możliwości. Stoły mają więc regulowane wysokości, a blaty do krojenia można unosić pod kątem tak, aby łatwiej można było oczyścić je z pozostałości po żywności nieprzetworzonej. 

Wyposażenie do gastronomii musi być przede wszystkim trwałe, dlatego też wszystkie znajdujące się w niej meble posiadają specyficzny rozmiar, wagę oraz odporność na warunki panujące w kuchni. A te nie są wcale łatwe. Regularna dezynfekcja, ciągłe narażenie na zarysowania, obicia czy zniekształcenia pod wpływem bardzo wysokiej temperatury sprawiają, że meble i urządzenia muszą być wykonane z najwyższej jakości tworzyw, takich jak chociażby stal nierdzewna, która na dobre zadomowiła się w przestrzeni firm produkujących wyposażenie dla gastronomii. Dzięki meblom, akcesoriom i maszynom, restauracje mogą funkcjonować w sposób niezakłócony i przygotowywać posiłki, które cieszą podniebienia wymagających klientów.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Our website is protected by DMC Firewall!